19 maart 2024

Waarom Britse rechters sommige rappers de mond snoeren

Over booj (heroïne) of kitty (een drugsverslaafde) rappen zit er niet meer in voor de 20-jarige Rico Racks uit Londen. Vijf jaar lang mag hij bepaalde drugsgerelateerde straattaal niet meer gebruiken in zijn raps. Dit rechtbankvonnis is opmerkelijk vanuit Nederlands perspectief, maar een stuk minder vanuit Brits oogpunt.

De rechtelijke macht in het Verenigd Koninkrijk heeft het hiphop-subgenre drill al langer in het vizier. Vorig jaar oordeelde een Britse rechter dat de gewelddadige en uitdagende videoclips van deze muziekstijl op YouTube bijdragen aan escalerend bendegeweld in Londen. De directe aanleiding was de dood van een 22-jarige producer, die door 14 messteken om het leven kwam.

Al jaren kampt Groot-Brittannië met knife crime, messengeweld. Het aantal incidenten in Engeland en Wales is in vijf jaar tijd enorm gestegen. Van 23.945 tot 43.516, meldde de BBC afgelopen zomer.

Landelijk komen in de Britse hoofdstad de meeste mensen om het leven door vuur- en steekwapengeweld. De autoriteiten daar proberen op allerlei manieren om het tij te keren. Bijvoorbeeld door drill rappers beperkingen op te leggen. En door goed te luisteren wat ze nou precies zeggen.

Eerder deze maand werd de leider van de C17-bende veroordeeld nadat de politie een ‘rapvertaler’ had ingeschakeld. Die kon bevestigen dat de man in een video had gedreigd om rivaliserende bendeleden neer te schieten. Terwijl het C17 al door de rechter was verboden om bedreigingen, geweld of andere criminele activiteiten te uiten of verheerlijken in audio of video.

Al deze genoemde zaken zijn eerder regel dan uitzondering in een drill-nummer. “Het is een vrij agressieve rapvorm”, zegt muziekjournalist Dirk Baart in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Het genre is ongeveer tien jaar geleden ontstaan in de Amerikaanse stad Chicago. Van daaruit is het overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk, waar het zeer populair is. De beats zijn vrij monotoon en de teksten gaan vaak over drugs, geweld en bedreigingen aan andere groepen.