20 april 2024

Oscar-genomineerde film “Le Bleu du caftan” pakt homoseksualiteit in Marokko aan

De speelfilm van regisseur Maryam Touzani vertelt het verhaal van een hecht koppel dat leeft met een zwaar geheim: de homoseksualiteit van de man. “The Blue Caftan” staat op de shortlist voor Beste Buitenlandse Film bij de Oscars van 2023.

Het is een film die in Marokko ongetwijfeld tot verhitte discussies zal leiden. Le Bleu du caftan, dat het taboe op homoseksualiteit in de Marokkaanse samenleving aankaart, is genomineerd voor de Oscars in de categorie Beste Buitenlandse Film. Deze aankondiging zal publiciteit geven aan de speelfilm van regisseur Maryam Touzani, en waarschijnlijk de media in haar geboorteland doen ontvlammen. De regisseur zegt te hopen op een “gezond” debat en het opheffen van een taboe.

Het blauw van de kaftan vertelt het verhaal van Halim en Mina, een hecht, onbewogen stel, maar dat leeft met een zwaar geheim: de homoseksualiteit van de man. “Het is een enorme eer om Marokko te mogen vertegenwoordigen en de kleuren van het land te dragen in deze fase van de competitie,” zei Maryam Touzani. “Het feit dat mijn film Marokko vertegenwoordigt is een stap vooruit. De symboliek is mooi en sterk. Het weerspiegelt een verlangen naar openheid en dialoog,” zei ze.

Een officiële commissie heeft de film gepusht voor de Oscars
Deze vooruitgang wordt volgens haar geïllustreerd door het feit dat haar film door een officiële commissie, bestaande uit filmprofessionals, is genomineerd om Marokko te vertegenwoordigen bij de Oscars. Een gedurfde keuze in een land waar homoseksualiteit, een onderwerp dat in een conservatieve samenleving grotendeels taboe is, de publieke opinie verdeelt en waar volgens het wetboek van strafrecht een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar op staat.

“Mijn film kan bijdragen tot een gezond, noodzakelijk en heilzaam debat over deze kwestie”, hoopt de 42-jarige regisseur.

Het is in de medina van Salé, een stad in de buurt van de hoofdstad Rabat, dat het leven van Mina en Halim – gespeeld door de Belgische actrice Lubna Azabal en de Palestijnse acteur Saleh Bakri – op zijn kop wordt gezet door de komst van een jonge leerling in hun werkplaats voor het maken van kaftans, traditionele Marokkaanse jurken.

De toenadering tussen Youssef (gespeeld door de Marokkaanse acteur Ayoub Missioui) en zijn meester-kleermaker brengt hen, samen met Mina, op een nieuwe en meervoudige liefdeservaring.

Een prijs op het Cannes Film Festival
“We hebben vaak de neiging om labels te plakken op liefdesverhalen, maar mijn diepste wens was om ze te vertellen zonder een oordeel te vellen,” legt Maryam Touzani uit, die voor haar film de internationale prijs van de critici won op het festival van Cannes.

Zowel in het fictieve sprookje als in de bittere werkelijkheid is de regisseur ervan overtuigd dat “mentaliteiten moeten veranderen”. En “het is door mentaliteitsverandering dat wetten kunnen evolueren”. Ik denk niet dat je liefde kunt veroordelen.

De film belicht ook de kaftan
In Marokko is homoseksualiteit zeker strafbaar, maar het wordt relatief minder onderdrukt dan in andere landen in de regio, en de vervolging vindt niet systematisch plaats. “De vrijheid om lief te hebben behoort ons toe”, zei de filmmaakster in november tegen AFP in de marge van het Marrakech International Film Festival, waar haar film de juryprijs won.

Het andere facet van de film is de promotie van de handgemaakte caftan, een kledingstuk dat traditioneel bij speciale gelegenheden in Marokko wordt gedragen. “De film verkent ook de liefde voor een beroep, dat van de maalem [meester-kleermaker in Marokkaans Arabisch dialect], dat dreigt te verdwijnen. De evolutie van het verhaal loopt parallel met het maken van de kaftan,” legt ze uit.

Le Bleu du caftan is de tweede film die Marokko vertegenwoordigt die op de shortlist van de Oscars staat, na Omar m’a tuer van de Frans-Marokkaanse Roschdy Zem. De definitieve lijst van genomineerde films wordt op 24 januari bekendgemaakt.