Italië verbiedt ChatGPT vanwege privacyschending

De Italiaanse privacytoezichthouder GPDP heeft het gebruik van ChatGPT in Italië verboden. OpenAI, het bedrijf achter de chatbot, houdt zich volgens de waakhond zich niet aan de regels voor verzameling van persoonsgegevens.

OpenAI legt volgens de toezichthouder niet goed uit welke persoonlijke gegevens worden verzameld en wat er met die data gebeurt. Daarnaast zijn er geen systemen om de leeftijd van minderjarigen te controleren. In de Italiaanse wet staat dat alleen kinderen van dertien jaar en ouder ChatGPT mogen gebruiken.

Eerder deze maand was er ook een datalek bij ChatGPT, meldt de toezichthouder. Daarbij zou onder meer naar buiten zijn gekomen welke vragen gebruikers aan de chatbot hadden gesteld. Ook zouden betalingsgegevens van abonnees zijn uitgelekt.

OpenAI krijgt twintig dagen de tijd om met verbeteringsmaatregelen te komen. Doet het bedrijf dit niet, dan dreigt een boete die kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet.

ChatGPT is een soort chatbot met kunstmatige intelligentie. Je kan een gesprek voeren met ChatGPT, maar ook vragen stellen als ‘wat zijn de vijf leukste uitjes in Den Bosch?’ en ‘hoe kan ik het best een muur schilderen?’ De chatbot is ook erg populair onder scholieren. Die laten het systeem hun huiswerk maken.