PSV speelt met vuur in foutenfestival tegen hekkensluiter Cambuur

Ondanks defensief gestuntel heeft PSV zondag tegen hekkensluiter SC Cambuur geen averij opgelopen: 5-2. De Eindhovenaren blijven na de derde zege op rij vierde in de eredivisie.

Dat Cambuur kon winnen van PSV hadden de Friezen op 1 oktober vorig jaar bewezen: het werd in Leeuwarden toen 3-0. De ploeg van coach Sjors Ultee werd in Eindhoven door de thuisploeg op weg geholpen. Na balverlies van Ibrahim Sangaré en een misser van Patrick van Aanholt profiteerde Remco Balk: 0-1.

Na opnieuw een mispeer in de PSV-verdediging, van Jarrad Branthwaite, kreeg Balk opnieuw een vrije doortocht. De aanvaller van Cambuur liet echter na zijn tweede goal te noteren en schoot naast.

Nog meer fouten, PSV lacht het laatst

Ook Cambuur flaterde erop los. Mitchel Paulissen verspeelde de bal vlak voor het eigen strafschopgebied en Xavi Simons strafte die fout genadeloos af. De 19-jarige middenvelder omspeelde Robbin Ruiter en maakte zijn 12de eredivisiedoelpunt van het seizoen.

Branthwaite leek zijn fout nog voor rust goed te maken, maar op advies van de VAR werd de treffer door scheidsrechter Jannick van der Laan afgekeurd vanwege vermeend hinderlijk buitenspel van Sangaré. Daarmee ging PSV na een zeer matige eerste helft met 1-1 de rust in.

In de tweede helft ging het wat beter en was het Van Aanholt die na zijn fout van eerder het net vond. Deze treffer telde wel gewoon. De linksback schoot de bal van buiten het strafschopgebied in de verre hoek.

Via een volley van invaller Anwar El Ghazi kwam PSV op 3-1, een kopbal van Bjørn Johnsen bracht de spanning terug, maar na een snoeiharde strafschop van Fábio Silva (na een onhandige handsbal van Leon Bergsma) was het echt beslist.

El Ghazi zorgde na een flitsende combinatie voor het smakelijke toetje: 5-2.

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij was na de met 5-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur vooral teleurgesteld over de eerste helft. “Hoe we aan deze wedstrijd begonnen, is onacceptabel”, zei de oud-spits.

“Ze kunnen er zo drie maken”, aldus Van Nistelrooij. “Het gaat om de energie en de ambitie waarmee je de kleedkamer uitkomt. Dit mag gewoon niet gebeuren, zeker niet in de fase van het seizoen waarin we zitten. We spelen voor belangrijke dingen.”

Van Nistelrooij denkt dat de zwakke eerste helft te maken kan hebben met onderschatting. “Dat zal het zijn, ja. Maar een mindere focus kunnen we ons niet veroorloven. Het gaat om de lichaamshouding die je uitstraalt op het veld. Na rust lieten we zien dat we prima kunnen voetballen. Ik beschouw dit als een incident.”