Frankrijk-Marokko: Les Bleus voegen zich bij Argentinië in de WK-finale na hun overwinning op de Atlas Leeuwen

De Franse ploeg heeft woensdagavond Marokko met 2-0 verslagen in de halve finale van het WK. Het zal zondag in de finale zijn titel verdedigen tegen het Argentinië van Lionel Messi.

Het Franse team is gemaakt om sterren te winnen en is nog maar één wedstrijd verwijderd van een derde op zijn shirt. De Franse ploeg won op woensdag 14 december in het Al-Bayt stadion de halve finale van het WK tegen een dapper en historisch Marokko (2-0). De Franse ploeg, die in de kwartfinales in het Al Khor stadion met 2-1 verloor van Engeland, steunde op doelpunten van Theo Hernandez (5e) en Randal Kolo Muani (79e) om de Atlas Leeuwen na een zwaar bevochten strijd te verslaan.

Voor zijn allereerste bal van de wedstrijd, die zijn allereerste doelpunt voor het Franse team werd, loste Randal Kolo Muani iedereen af (79e): de aanwezige spelers op het veld, de bank, de supporters en de families van de spelers op de tribune. Maar daarvoor hadden de Blues geleden. Ze stonden voor op het scorebord, maar ze gaven niet op.

De Fransen wisten bij aanvang van deze wedstrijd dat ze een vrij eenvoudige vergelijking moesten oplossen: hoe een doelpunt maken tegen een team dat dit WK geen enkel doelpunt heeft tegengehouden tegen Kroatië, België, Spanje en Portugal? Geen enkel team is onfeilbaar, maar naarmate de competitie vordert heeft Marokko de verdediging tot een kunst verheven, zodat er voor de wedstrijd twijfel ontstond, ondanks de indrukwekkende aanval van Frankrijk.

Regragui’s plan valt in duigen
Zonder haast was het nodig om snel te scoren. En aangezien deze groep spelers de goeroe Didier Deschamps naar de letter volgt, hij die de overwinning van mijlenver ruikt, is dat ook gebeurd. Het slot van de Atlas Leeuwen werd vijf minuten na de wedstrijd gebroken toen de briljante Antoine Griezmann – opnieuw – met een bodycheck Jawad El-Yamiq op zijn rug legde, voordat de actie eindigde met de acrobatische finish van Theo Hernandez (5).

Bij 0-1 zag Walid Regragui zijn plan in duigen vallen. De Marokkaanse coach zag Nayef Aguerd en Romain Saïss, zijn twee centrumkrijgers, beurtelings opgeven – de eerste vlak voor de aftrap, de tweede na 20 minuten. De Marokkaanse vijfmansdefensie hield het niet langer dan een paar minuten vol tegen Les Bleus. Maar Marokko’s plan B bracht de Franse ploeg vervolgens in een oorverdovende sfeer in de problemen.

We verwachtten gefluit in alle richtingen bij elke Franse bal, maar we kregen meer sensatie van de Marokkaanse fans, die driekwart van de 68.294 aanwezigen in het Al-Bayt Stadion vertegenwoordigden. Want Marokko weet ook hoe de bal te gebruiken en doet dat vrij goed. De Atlas Leeuwen richtten zich op de linkerkant van de Franse verdediging en deden dat de hele wedstrijd. Youssouf Fofana leed achterin, waardoor het belang van Adrien Rabiot op het middenveld duidelijk werd.

De bank antwoordde
Ziek als Rabiot had Dayot Upamecano zijn plaats afgestaan aan Ibrahima Konaté. De verdediger had een geweldige wedstrijd en maakte verschillende goede ingrepen, waarvan er één een doelpunt waard was (55e). De Fransen werden verslagen in de duels en vergaten dat voetbal om doelpunten gaat, maar ze gaven ook geen grote kansen weg, ondanks een laatste grote klap en een redding op zijn lijn door Jules Koundé (90+4). Hugo Lloris redde op Azzedine Ounahi (10e) en El-Yamiq (44e).

Maar de inzet van de Marokkaanse verdediger was niet genoeg om de wedstrijd in leven te houden, en Olivier Giroud raakte de paal toen hij Frankrijk een vroege voorsprong had kunnen bezorgen en iedereen had kunnen aflossen. Pas aan het einde van de wedstrijd werd een andere vraag beantwoord: heeft de Franse bank het niveau? Het inbrengen van Marcus Thuram (66e) deed veel goed om de bal te houden en Kolo Muani scoorde.

Het Franse team is al twee wedstrijden niet briljant. Twee wedstrijden dat Kylian Mbappé niet scoorde, maar dat Les Bleus oplossingen vond met andere spitsen. Frankrijk leed intelligent tegen Marokko, ook al waren er aanpassingen nodig, zoals toen Griezmann en Deschamps op het uur de din probeerden te wisselen. Het was een zeer goede wedstrijd,” zei hij. Het is goed dat we hier zijn om de Pulga en zijn team zondag te zien, om te proberen die derde ster te krijgen.