Amazon overtreft winstverwachtingen en ziet AI als de toekomst van de cloud

Amazon heeft de winstverwachtingen overtroffen en ziet kunstmatige intelligentie (AI) als de toekomst van de cloud. In het derde kwartaal overtroffen de inkomsten van Amazon de verwachtingen van Wall Street. De winst per aandeel van $0,94 overtrof de verwachtingen van $0,58. De nettoverkopen van $143,08 miljard overtroffen de schattingen van $141,56 miljard1.

AI was de ster van de oproep. CEO Andy Jassy vertelde analisten dat AI een kans vertegenwoordigt die “tientallen miljarden” waard is voor Amazon’s cloudbedrijf, Amazon Web Services (AWS). Dit jaar lanceerde AWS zijn Bedrock AI-service, die de ontwikkeling van grote taalmodellen stroomlijnt1.

In september investeerde Amazon $1,25 miljard in Open AI-concurrent Anthropic. De investering kan oplopen tot $4 miljard in de loop van de tijd. AI kan de groeispurt bieden waar AWS naar op zoek is. In het derde kwartaal bleef de divisie iets achter bij de nettoverkoopverwachtingen van analisten, met $23,06 miljard, tegen de $23,13 miljard die Wall Street verwachtte1.

Er waren echter lichtpuntjes, aangezien de verkoop van AWS jaar op jaar met 12% steeg en het operationele inkomen van de divisie ook in de lift zit, uitkomend op $7 miljard, een stijging van ongeveer 29% ten opzichte van vorig jaar1. Die groei van 12% is “net genoeg om de goblins weg te houden”, schreef Jefferies-analist Brent Thill op donderdag na de winst1.

Vooruitkijkend, houd die operationele marges in de gaten. De operationele marges van Amazon zijn in opkomst – ze stegen met 32% tussen Q1 en Q2, en noteerden een opmerkelijke beat in Q3 – wat suggereert dat de efficiëntie-inspanningen van Amazon na de pandemie hebben gewerkt1.

“We hebben tien jaar historische gegevens geanalyseerd en alle perioden geïdentificeerd waarin de operationele marge van Amazon ofwel toenam ofwel daalde gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen”, schreef Scott Devitt van Wedbush voor de winst. “We hebben vervolgens de aandelenkoersrendementen tijdens die perioden vergeleken en ontdekt dat de aandelen van Amazon gemiddeld 84% zijn gestegen wanneer de operationele marges stijgen, tegen slechts 1% wanneer de operationele marges dalen”1.