Generatieve AI zal binnen 5 tot 10 jaar de helft van de game-ontwikkeling beslaan

Generatieve AI zal naar verwachting groeien van minder dan 5% van de game-ontwikkeling nu tot 50% of meer in de komende vijf tot tien jaar, volgens Bain1. Dit biedt kansen voor de game-industrie, die te maken heeft met groeiende game-omvang en oplopende ontwikkelingskosten. Generatieve AI heeft het potentieel om deze uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd mogelijkheden te bieden die gunstig zijn voor makers, uitgevers en consumenten.

De impact van generatieve AI op de game-industrie

Hoewel generatieve AI ontwikkelaars kan ontlasten van routinematige taken, benadrukken leidinggevenden het belang van menselijke creativiteit in game-ontwikkeling1. Ze stellen dat generatieve AI moet worden gebruikt als een hulpmiddel naast menselijk toezicht, in plaats van een vervanging voor het creatieve proces. De verwachting is dat generatieve AI een grotere impact zal hebben op gaming in vergelijking met andere technologieën zoals virtual reality (VR) en cloud gaming1.

Generatieve AI in de praktijk

Grote gamebedrijven zoals Unity, Epic Games, Roblox en Ubisoft hebben allemaal generatieve AI-integraties aangekondigd in hun ontwikkelingskits3. Ondanks eerdere kritiek op het gebruik van AI in game-ontwikkeling, lijken makers nu meer open te staan voor het openbaar maken van hun gebruik van AI3. Generatieve AI wordt ook gebruikt in de creatie van door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC) en bedrijven zoals Roleverse en Scriptic hebben platforms en games ontwikkeld die generatieve AI gebruiken om gebruikers in staat te stellen hun eigen games te maken56.

Toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen

Terwijl generatieve AI steeds populairder wordt in de game-industrie, zijn er nog steeds uitdagingen en onzekerheden. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van AI en menselijke creativiteit, en om ervoor te zorgen dat AI-tools op een verantwoorde en ethische manier worden gebruikt. Desondanks biedt generatieve AI veelbelovende mogelijkheden voor de toekomst van game-ontwikkeling en kan het bijdragen aan het creëren van meer geavanceerde en meeslepende game-ervaringen voor spelers over de hele wereld.