Cher terug in Nederland: Al vijftig jaar de kameleon van de popmuziek

Ze brak in de jaren zestig door als hippie, ontpopte zich tot een rockster in de jaren tachtig en zette een trend met het gebruik van autotune aan het einde van de jaren negentig. Cher gaat al meer dan vijftig jaar mee in de muziekindustrie en komt voor het eerst in vijftien jaar weer naar Nederland. Maandagavond staat ze in de Ziggo Dome om zowel haar eigen hits als die van ABBA te vertolken.

De 73-jarige Cher wordt in 1946 geboren in Californië in de Verenigde Staten. Na een turbulente jeugd waarin haar moeder, actrice Georgia Holt, geregeld van partner wisselt, ontmoet ze Sonny Bono in het begin van de jaren zestig.

Dankzij Bono, die werkte voor de bekende producer Phil Spector, zet Cher de eerste stappen in haar zangcarrière. Zo zingt ze als achtergrondzangeres op onder meer You’ve Lost That Loving Feeling van The Righteous Brothers. Cher en Bono trouwen in 1964 en dochter Chastity, die tegenwoordig onder de naam Chaz als man door het leven gaat, wordt in 1969 geboren. Samen met haar echtgenoot scoort de zangeres als het duo Sonny & Cher grote hits met I Got You Babe en Little Man. De twee verkopen tijdens hun tien jaar durende carrière wereldwijd meer dan 80 miljoen platen.

Twee gestrande huwelijken en tegenvallende albumverkoop
Tijdens het laatste seizoen van hun eigen televisieshow, The Sonny and Cher Comedy Hour, gaat het stel uit elkaar. Hun vechtscheiding wordt in 1975 breed uitgemeten in de Amerikaanse pers. De twee leggen later desondanks hun ruzie bij en blijven bevriend tot de dood van Bono in 1998.

Na haar slecht ontvangen rockalbum Stars (1975), brengt Cher twee net zo onsuccesvolle popalbums uit. In 1975, vier dagen na haar scheiding van Sonny Bono, treedt ze in het huwelijk met rockmuzikant Gregg Allman. Hun zoon Elijah Blue wordt in 1976 geboren.

Na haar huwelijksproblemen met de aan heroïne verslaafde Allman, gooit Cher eind jaren zeventig het roer om. De zangeres vraagt de scheiding aan en verandert haar naam officieel van Cherilyn Sarkisian La Piere Bono Allman naar Cher. De zangeres neemt een belangrijke stap in haar carrière: ze maakt het discoalbum Take Me Home (1979). De plaat is een ongekend succes en de zangeres telt weer mee in de muziekwereld.