De kist van Ramses II, exclusief uitgeleend aan Parijs voor de tentoonstelling “Goud van de Farao’s”.

De tentoonstelling “Ramses en het goud van de farao’s” wordt verrijkt met de exclusieve bruikleen door Egypte van de kist van Ramses II. Een primeur in Frankrijk sinds vijfenveertig jaar.

Het wordt een belangrijke tentoonstelling in Parijs in de eerste helft van 2023: dit wordt nog versterkt door het lenen van de kist van Ramses II, bekend als Ramses de Grote, door de Egyptische autoriteiten. Vanaf 7 april 2023 zal de tentoonstelling “Ramses en het goud van de farao’s” in de Grande Halle de la Villette in Parijs Parijs een voorproefje geven van het oude Egypte.

Deze exclusieve lening, een primeur sinds 45 jaar, is een gebaar van vriendschap van Egypte aan Frankrijk. Caïro vergeet niet dat Parijs in 1976 de mummie van Ramses II had opgehaald, ernstig beschadigd door schimmel die hem aan het wegvreten was. De kist van de farao werd ontvangen met alle eer die een staatshoofd toekomt. Ramses werd naar het Museum van de Mens gebracht om “genezen” te worden. Teams van Franse wetenschappers waren erin geslaagd het te redden en zo deze onbetaalbare schat voor de Egyptenaren te bewaren. Zijn kist werd tentoongesteld in het Grand Palais, tijdens de tentoonstelling “Ramses de Grote”.

Een tentoonstelling met 180 schatten
Deze kist wordt het hoogtepunt van de tentoonstelling, die het verhaal vertelt van de ontdekking in 1881 van de mummie van Ramses de Grote, de farao wiens naam Champollion in staat stelde het mysterie van de hiërogliefen te ontrafelen. Het zal tot 6 september 2023 aan de bezoekers van de Villette ongeveer 180 schatten, dierenmummies, beelden, sarcofagen, koninklijke maskers, juwelen en gouden en zilveren amuletten laten zien.

Bezoekers zullen kunnen wandelen tussen onbetaalbare relikwieën van de grote farao en zich ook kunnen onderdompelen in de sfeer van die tijd via een virtual reality ervaring. De tour begint met een film met een spectaculair panoramisch uitzicht en verkent het leven van Ramses in detail, en eindigt met de beroemde herontdekking in 1881 van een cache in de Thebaanse Necropolis, waarin de kist van Ramses II lag met andere koninklijke mummies.

De tentoonstelling toert sinds 2021 in 10 steden over de hele wereld. Het is ontwikkeld in samenwerking met de Hoge Raad voor Oudheden van de Arabische Republiek Egypte en gezamenlijk geproduceerd door Cityneon en World Heritage Exhibitions. “Onze partners bij World Heritage Exhibitions hebben onze visie om de enorme impact van Ramses op de historische ontwikkeling van Egypte te belichten volledig begrepen. Deze spectaculaire tentoonstelling zal 181 zeldzame Egyptische artefacten bevatten – de meest indrukwekkende collectie die de grootsheid van het faraonische koningschap illustreert,” aldus Ron Tan, Executive Chairman en CEO van Cityneon Holdings, wiens team van deskundigen heeft geholpen bij het ontwerp van de tentoonstelling.

Pas in 1881 werd Ramses II herontdekt, samen met andere koninklijke mummies die door de priesters van het oude Egypte waren verborgen. Een ontdekking die de wereld schokte, toen in het midden van de 19e eeuw het graf van Ramses door dieven werd geplunderd. Specialisten dachten dat zijn schatten voorgoed verloren waren.