Oostenrijkse regeringsleider Kurz treedt af na beschuldigingen van corruptie

De Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz heeft zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt nadat hij werd achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wilde niet meer met de bondskanselier verder. Het is de bedoeling dat minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg hem gaat opvolgen.

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen werden snel groter sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde aanvankelijk van geen wijken weten, maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet langer kan aanblijven. De Groenen eisten een persoon van “onberispelijk” gedrag. Kurz verwees naar deze “patstelling” en zei met zijn aftreden ruimte te willen maken voor een stabiele regering.

Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP al de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie het doen en laten van Kurz rond beïnvloeding van de media onderzoekt. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team.

Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeerde hij met De Groenen.