De Samsung Galaxy Z Flip 5 in Review: De meest indrukwekkende vouwtelefoon van nu

Samsung heeft dit jaar twee nieuwe opvouwbare telefoons uitgebracht: de Galaxy Z Fold 5 en de Galaxy Z Flip 5. De focus van de Z Fold 5 ligt op de zakelijke markt, terwijl de Z Flip 5 waarschijnlijk meer aantrekkingskracht zal hebben op het brede publiek. Deze langwerpige smartphone kan in tweeën worden gevouwen, wat resulteert in een handzaam vierkant formaat.

De opkomst van telefoons met vouwbare schermen heeft ons snel vertrouwd gemaakt met deze technologie. De eerste Fold (2019) en Flip (2020) waren baanbrekend en brachten variatie in een tijd waarin de telefoonmarkt behoorlijk uniform was. Sinds die eerste versies zijn er weinig grote, uiterlijke veranderingen geweest, maar wel veel verfijning.

Dit jaar stijgt de Flip 5 boven die verfijning uit, dankzij verbeteringen aan het scharnier en het scherm aan de buitenkant wanneer de telefoon is dichtgeklapt. Het vernieuwde scharnier zorgt voor een strakkere afwerking en elimineert de kleine kier die eerder aanwezig was tussen de delen van de telefoon, waardoor er minder stof of zand tussen kan komen.

Een opvallende verandering is het grotere scherm aan de buitenkant van de dichtgeklapte telefoon. Dit maakt het display bruikbaarder en biedt functies zoals het tonen van de tijd, binnenkomende meldingen en handige widgets zoals een agenda of het weerbericht. Dit draagt volgens Samsung bij aan gezonder smartphonegebruik, omdat je niet elke keer de telefoon hoeft open te vouwen voor meldingen.

Hoewel niet alle apps optimaal werken op het kleine externe scherm, biedt dit formaat wel voordelen voor selfies en vloggers. De camera’s van de Flip 5 zijn solide, hoewel ze niet dezelfde kwaliteit leveren als de high-end Galaxy S23-modellen. De Flip 5 heeft een groothoek- en een standaardlens (12 megapixel) aan de buitenkant, en een selfiecamera (10 megapixel) aan de binnenkant.

Hoewel de Flip 5 een geweldige optie is voor wie iets anders wil en van de voordelen van een klaptelefoon met vouwscherm wil genieten, blijft er ruimte voor verbetering. De functies van het kleine externe scherm kunnen uitgebreider worden en toekomstige modellen kunnen betere camera’s bieden. De prijs is echter hoog, het goedkoopste model kost 1.199 euro, wat 100 euro meer is dan de Flip 4 bij de release vorig jaar kostte.

De initiële wow-factor van opvouwbare telefoons mag dan verminderd zijn, maar de Flip 5 blijft een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar een klaptelefoon met een groot vouwscherm.