Kleinste aantal coronapatiënten op ic in drie maanden

Aantal coronapatiënten op ic bereikt laagste punt in drie maanden
Op de intensive cares liggen nu 521 coronapatiënten, twintig minder dan gisteren. Het is het kleinste aantal sinds 27 februari. De intensive cares behandelen nu 543 niet-coronapatiënten, 22 meer dan op donderdag. Die ic-vleugels hadden op 16 december voor het laatst zoveel non-COVID-19-patiënten onder hun hoede.

In totaal liggen nu 1.440 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dit zijn er 72 minder dan op gisteren. Het is de elfde achtereenvolgende dag dat de bezetting in de ziekenhuizen daalt. In die ongeveer anderhalve week zijn 743 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen in totaal 120 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Sinds begin mei zijn bijna driehonderd ic-bedden voor coronapatiënten vrijgekomen. Daardoor komen ook meer bedden, meer artsen en meer verpleegkundigen vrij om andere patiënten te helpen. Het RIVM meldt 3.914 nieuwe positieve coronatests. Dat is boven het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (3.131). Gisteren meldde het RIVM 3.426 positieve tests. Verder ontving het RIVM in het afgelopen etmaal vijftien meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen.

Zweden laat reizigers Noordse landen toe zonder negatieve test
Zweden laat vanaf volgende week reizigers uit andere Noordse landen toe zonder dat zij verplicht een negatieve test moeten laten zien. Mensen afkomstig uit andere EU-landen moeten tot 30 juni nog wel kunnen aantonen niet besmet te zijn met het coronavirus als ze Zweden in willen. “We hebben besloten de grenzen eerst te openen voor de Noordse landen. Dat is een prioriteit voor ons”, zei minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg. Behalve Zweden vallen ook Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland onder de Noordse landen. Reizigers van buiten de EU mogen Zweden nog helemaal niet in.