Haaglanden en Twente naar hoogste risiconiveau op Nederlandse coronakaart

Het coronarisico in de regio’s Haaglanden en Twente is op het hoogste niveau beland. Daar geldt de situatie nu weer als zeer ernstig volgens de overheid. Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland doen op de woensdag bijgewerkte risicokaart van Nederland juist een stapje terug, van zeer ernstig naar ernstig.

Het hoogste risiconiveau (zeer ernstig) geldt ook in drie andere regio’s: net als vorige week zijn dat Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland. In tien regio’s geldt de situatie nu als ernstig, het een-na-hoogste niveau. Dat zijn, naast Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland: Zeeland, Brabant-Zuidoost, IJsselland, Gelderland-Midden en Groningen. Ook Zuid-Holland Zuid en Utrecht hebben het predicaat ernstig.

Eveneens in tien regio’s is de situatie volgens de criteria van de overheid nu zorgelijk, het een-na-laagste niveau. Nieuw op dat niveau zijn Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden en Limburg-Noord. In die regio’s zijn de cijfers gedaald, waardoor ze nu op hetzelfde niveau staan als Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg.

Het laagste niveau is op dit moment nergens van toepassing. Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Het laagste niveau, waakzaam, is in geen van de 25 veiligheidsregio’s van toepassing. De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio’s. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.