‘Waarschijnlijk onderschatten we het aantal besmettingen’

Het coronabeleid bestaat uit drie pijlers, herhaalt het kabinet steeds: de zorg niet overbelasten, de kwetsbaren beschermen en zicht houden op het virus. Voor dat laatste is het onder meer belangrijk om voldoende testcapaciteit te hebben, en te weten waar besmettingen plaatsvinden.

Maar het is maar zeer de vraag of dat zicht er op dit moment voldoende is. “Ik denk zelfs dat het zicht nog nooit zo slecht is geweest”, zegt coronadata-analist Marino van Zelst. Dat heeft twee redenen: we onderschatten waarschijnlijk het aantal besmettingen, zegt hij, en we weten niet goed hoe die zich vertalen in andere indicatoren zoals ziekenhuisopnames.

Het aantal nieuwe positieve gevallen steeg vanaf eind juni spectaculair: in tien dagen tijd ging het van nog geen 600 positieve tests per dag naar bijna 10.000. Maar sinds vorige week blijft het aantal een beetje hangen rond dat getal. Het daalde een aantal dagen, en steeg daarna weer naar boven de 11.000. De enorme groei lijkt er uit. Dat kan betekenen dat het aantal nieuwe mensen dat besmet raakt ook niet meer zo explosief groeit, onder meer vanwege de maatregelen die het kabinet 9 juli aankondigde. Van Zelst: “Maar ook voordat er flink werd versoepeld op 26 juni was het R-getal al ver boven de 1. Dus het is echt de vraag of de verscherpingen het R-getal weer onder de één brengen.” Als het getal boven de 1 blijft, zou je dus een duidelijker stijging moeten zien.

Een andere mogelijkheid voor de relatieve stagnatie: er worden op dit moment niet genoeg tests verwerkt. Volgens Van Zelst zijn daar aanwijzingen voor: “Bij steekproeven voor het maken van een testafspraak zie je dat mensen soms pas een dag later en 40 kilometer verderop terecht kunnen. De teststraten zijn overvol.”

De GGD zegt dat er sinds de besmettingen weer begonnen te stijgen geen moment geweest is dat iemand niet binnen 24 uur getest kon worden in zijn omgeving, aldus een woordvoerder: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in Amsterdam niet op je voorkeurslocatie getest kan worden, en in sommige regio’s dat je wat verder moet reizen. Maar wij hebben geen capaciteitsprobleem gezien.” De gemiddelde tijd tussen test en afspraak is volgens de GGD 16 uur. Tussen 5 en 11 juli werden er in totaal 376.000 tests afgenomen. Deze week, zaterdag en zondag niet meegeteld, zijn dat er al 370.000, dus het aantal tests van een week eerder zal overtroffen worden.