Kan AI hartaanvallen voorspellen?

In de medische wereld is een nieuwe doorbraak bereikt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Onderzoekers van Cedars-Sinai hebben een innovatieve AI-technologie ontwikkeld die vetophopingen rond het hart kan meten, wat cruciaal blijkt te zijn voor het voorspellen van hartaanvallen.

Deze geavanceerde AI-tool analyseert CT-scans om de hoeveelheid en verdeling van vetweefsel rond het hart te bepalen. Dit vetweefsel, ook wel pericardiaal vet genoemd, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Door nauwkeurig te meten hoeveel vet zich rond het hart bevindt, kunnen artsen beter inschatten welke patiënten een verhoogd risico lopen op een hartaanval.

De technologie biedt een nieuwe manier om vroegtijdig in te grijpen en preventieve maatregelen te nemen. Dit is vooral belangrijk omdat hartaanvallen vaak zonder duidelijke waarschuwingstekens optreden. Met deze AI-gestuurde methode kunnen artsen nu eerder ingrijpen en mogelijk levens redden.

De onderzoekers benadrukken dat deze technologie niet alleen nauwkeuriger is dan traditionele methoden, maar ook sneller en efficiënter. Dit betekent dat patiënten sneller geholpen kunnen worden en dat de zorgkosten mogelijk kunnen worden verlaagd.

Deze doorbraak toont aan hoe AI de gezondheidszorg kan transformeren door nauwkeurige en tijdige diagnoses mogelijk te maken. Het gebruik van AI in de medische wereld blijft groeien, en deze nieuwe ontwikkeling is een veelbelovende stap in de richting van betere preventie en behandeling van hartaanvallen.