Vermijd Amerikaanse aandelen, bereid je voor op een recessie en een AI-bubbel die barst, waarschuwt topbelegger Jeremy Grantham

Jeremy Grantham, medeoprichter en langetermijnstrateeg van fondsbeheerder GMO, heeft onlangs in een interview met ThinkAdvisor gewaarschuwd voor een overwaardering van Amerikaanse aandelen, een naderende recessie en een overhyped AI-sector. Volgens Grantham zouden de aandelen in 2023 met nog eens 20% tot 30% zijn gedaald als het niet voor de AI-hype was geweest. Hij uitte ook zijn bezorgdheid over buitenlandse oorlogen, vooral wanneer de activaprijzen op recordhoogtes staan.

Grantham stelt dat Amerikaanse aandelen bijna belachelijk hoger geprijsd zijn dan de rest van de wereld. “De aandelenmarkt zal een moeilijk jaar hebben,” voorspelde hij. De winstmarges van Amerikaanse bedrijven zijn historisch hoog in vergelijking met buitenlandse rivalen, wat een “dubbel gevaar” situatie creëert voor aandelen waar zowel de winsten als de multiples kunnen dalen.

Hij waarschuwde dat aandelen absurd duur zijn en waarschijnlijk zullen worstelen, kunstmatige intelligentie is een bubbel die bestemd is om te barsten, en de economie zal een kleine recessie of erger ondergaan.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wie is Jeremy Grantham?
Jeremy Grantham is een bekende belegger en medeoprichter van GMO, een fondsbeheerder. Hij staat bekend om zijn langetermijnstrategieën en zijn inzichten in de markt.

Wat betekent het als aandelen ‘overgewaardeerd’ zijn?
Overwaardering betekent dat de prijs van een aandeel hoger is dan zijn intrinsieke waarde, vaak als gevolg van overmatige vraag, onrealistische verwachtingen of speculatieve activiteiten.

Wat is een ‘AI-bubbel’?
Een ‘AI-bubbel’ verwijst naar een situatie waarin de waarde van AI-gerelateerde aandelen en investeringen sterk stijgt als gevolg van overmatige speculatie en hype, maar uiteindelijk barst wanneer de markt zich realiseert dat de verwachtingen niet overeenkomen met de werkelijke waarde of potentieel van AI.

Wat is een ‘recessie’?
Een recessie is een periode van tijdelijke economische achteruitgang, waarbij de handel en industriële activiteit worden verminderd, over het algemeen geïdentificeerd door een daling van het BBP in twee opeenvolgende kwartalen.