De Verwoestende Impact van AI-Spam op het Internet

Het internet, ooit een bron van onbeperkte informatie en kennis, wordt nu overspoeld door een nieuwe vorm van digitale plaag: AI-spam. Deze ontwikkeling, aangedreven door kunstmatige intelligentie, begint de kwaliteit en betrouwbaarheid van online content te ondermijnen.

Een bedrijf genaamd Byword adverteert trots met hun “SEO-overval”, waarbij ze “3,6 miljoen totaal verkeer van een concurrent hebben gestolen” met een eenvoudige truc. Ze exporteerden de sitemap van de concurrent en creëerden AI-gegenereerde versies van 1.800 van hun artikelen. Deze AI-gegenereerde artikelen schaden de nieuwsindustrie door clicks (en inkomsten) weg te nemen van de outlets die daadwerkelijk tijd en geld investeren in het rapporteren.

Oplichters maken gebruik van AI om webpagina’s en YouTube-video’s te produceren die Google manipuleren. Sommige van deze sites publiceren zelfs valse overlijdensberichten. Mediawebsites worden ook geschraapt en gekopieerd door AI. Het eindresultaat: wanneer Google wordt overspoeld met waardeloze resultaten, is dit slecht voor zowel de gebruikers als Google zelf.

Ongeveer een jaar na de publieke lancering van ChatGPT begint een voorspelling uit te komen over hoe het het internet zou kunnen beïnvloeden: AI-spam overspoelt het web. 404 Media, een nieuwe techblog, schreef dat het zijn website moest aanpassen vanwege kunstmatige-intelligentie-spam. Onlangs merkte het dat AI-geschreven versies van zijn primeurs verschenen op spam-sites die vriendelijk zijn voor zoekmachineoptimalisatie – soms zelfs boven de echte 404 Media-artikelen in Google-zoekresultaten. De oplichters verdienen natuurlijk geld door advertenties te plaatsen op de AI-gegenereerde pagina’s.

In de afgelopen weken heeft Jason onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met een reeks AI-tools die beloven artikelen voor hun gebruikers te “spinnen”. Een daarvan, genaamd SpinRewriter, stelt gebruikers in staat om met één klik 1.000 licht verschillende versies van hetzelfde artikel te maken en deze automatisch te publiceren op zoveel WordPress-sites als je wilt met behulp van een betaalde plugin. Het biedt ook een tool waarmee gebruikers zoveel websites als ze willen kunnen beheren vanaf een enkel dashboard.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is AI-spam?
AI-spam is een vorm van spam die wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Het kan variëren van automatisch gegenereerde e-mails tot webpagina’s en artikelen die zijn ontworpen om zoekmachines te manipuleren en verkeer te stelen van legitieme websites.

Wat is een SEO-overval?
Een SEO-overval is een techniek waarbij een website de zoekmachineoptimalisatie (SEO) tactieken van een concurrent kopieert of manipuleert om hun webverkeer te stelen. Dit kan onder meer het kopiëren van sitemaps en het creëren van AI-gegenereerde versies van de artikelen van de concurrent omvatten.

Wat is een sitemap?
Een sitemap is een bestand waarin de inhoud van een website wordt vermeld, inclusief de webpagina’s en de relaties tussen hen. Het helpt zoekmachines om de structuur van de website te begrijpen en de inhoud effectiever te indexeren.

Wat betekent het om artikelen te ‘spinnen’?
Het ‘spinnen’ van artikelen is een techniek waarbij een bestaand artikel wordt herschreven of aangepast om een nieuw, uniek artikel te creëren. Dit wordt vaak gedaan met behulp van software die synoniemen gebruikt en zinnen herschikt om plagiaat te voorkomen.