Wanneer is Wi-Fi 7 beschikbaar?

Wi-Fi 7, de nieuwste draadloze standaard, is in aantocht en belooft aanzienlijke verbeteringen op het gebied van snelheid, stabiliteit en capaciteit. De IEEE-standaardisatieorganisatie werkt sinds 2019 aan Wi-Fi 7 en de nieuwe standaard zou in mei 2024 klaar moeten zijn1.

Wat is Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7, ook bekend als IEEE 802.11be in de oude naamgeving, is de opvolger van Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E. Net als zijn voorgangers belooft het snellere verbindingen, lagere latentie en de mogelijkheid om meer verbindingen te beheren2.

De Voordelen van Wi-Fi 7

De voordelen van Wi-Fi 7 kunnen alleen volledig worden benut als uw clientapparaten het ook ondersteunen. Dat betekent dat u nieuwe routers en toegangspunten moet kopen, om nog maar te zwijgen van nieuwe smartphones, laptops, tv’s, enzovoort2.

Beschikbaarheid van Wi-Fi 7

Hoewel de officiële release van Wi-Fi 7 gepland staat voor mei 2024, wachten fabrikanten van Wi-Fi-chips en de routers, repeaters en modules die ermee zijn uitgerust niet op de officiële release. De eerste Wi-Fi 7-producten zijn gebaseerd op een zeer ontwikkelde voorlopige versie van Wi-Fi 71.

Wi-Fi 7 en Smartphones

Er zijn al enkele high-end smartphones beschikbaar met geschikte hardware voor Wi-Fi 7, zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra, de Asus ROG Phone 7 en de OnePlus 11. Ze gebruiken de Snapdragon 8 Gen 2-processor van Qualcomm, die de nieuwe standaard begrijpt1.

Wi-Fi 7 en Laptops

De eerste laptops met Wi-Fi 7 zouden ook beschikbaar moeten zijn voor aankoop aan het einde van het jaar. Intel zal waarschijnlijk een geschikt Wi-Fi-module presenteren samen met zijn 14e Core-generatie Meteor1.

Veelgestelde Vragen

Wat is Wi-Fi 7?
Wi-Fi 7 is de nieuwste draadloze standaard die snellere verbindingen, lagere latentie en de mogelijkheid om meer verbindingen te beheren belooft2.

Wanneer zal Wi-Fi 7 beschikbaar zijn?
De officiële release van Wi-Fi 7 is gepland voor mei 20241.

Wat zijn de voordelen van Wi-Fi 7?
De voordelen van Wi-Fi 7 kunnen alleen volledig worden benut als uw clientapparaten het ook ondersteunen. Dat betekent dat u nieuwe routers en toegangspunten moet kopen, om nog maar te zwijgen van nieuwe smartphones, laptops, tv’s, enzovoort2.

Zijn er al smartphones die Wi-Fi 7 ondersteunen?
Ja, er zijn al enkele high-end smartphones beschikbaar met geschikte hardware voor Wi-Fi 7, zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra, de Asus ROG Phone 7 en de OnePlus 111.

Verklarende Woordenlijst

IEEE: Institute of Electrical and Electronics Engineers, een organisatie die standaarden ontwikkelt voor technologieën, waaronder Wi-Fi.

Clientapparaten: Apparaten die verbinding maken met een netwerk, zoals smartphones, laptops en tv’s.

Routers en toegangspunten: Apparaten die draadloze netwerkverbindingen mogelijk maken.

Latentie: De vertraging tussen het verzenden van een signaal en het ontvangen van een reactie.

802.11: De reeks standaarden voor draadloze netwerken die door de IEEE zijn ontwikkeld. Wi-Fi 7 is ook bekend als 802.11be.