Google’s Nieuwe Robotgrondwet: Veiligheid Voorop

In een baanbrekende ontwikkeling heeft Google’s DeepMind-roboticateam drie innovaties onthuld die de manier waarop robots beslissingen nemen in onvoorspelbare omgevingen aanzienlijk zullen verbeteren. Deze vooruitgang belooft snellere, betere en vooral veiligere acties van robots in de echte wereld. Een van de meest opvallende innovaties is de introductie van een ‘Robotgrondwet’, een richtlijn die ervoor zorgt dat robots taken uitvoeren zonder gevaar voor mensen in hun omgeving.

Deze Robotgrondwet is geïnspireerd door de beroemde “Drie Wetten van de Robotica” van Isaac Asimov en dient als een verzameling veiligheidsgerichte instructies. Het instrueert de grote taalmodellen (LLM’s) om taken te vermijden die mensen, dieren, scherpe voorwerpen en zelfs elektrische apparaten betrekken. Dit is een belangrijke stap vooruit in de integratie van robots in kantooromgevingen, waar ze bijvoorbeeld extra printerpapier kunnen halen zonder risico’s voor menselijke collega’s.

Google’s AutoRT-dataverzamelingssysteem speelt een cruciale rol in dit proces. Het combineert een visueel taalmodel (VLM) met een groot taalmodel (LLM) om de omgeving te begrijpen, zich aan te passen aan nieuwe situaties en passende taken te kiezen. Voor extra veiligheid zijn de robots zo geprogrammeerd dat ze automatisch stoppen als de kracht op hun gewrichten een bepaalde drempel overschrijdt.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is de Robotgrondwet?
De Robotgrondwet is een set instructies die ervoor zorgen dat robots hun taken veilig uitvoeren, zonder gevaar voor mensen, dieren of de omgeving.

Wat zijn LLM’s en VLM’s?
LLM staat voor ‘Large Language Model’, een geavanceerd taalmodel dat grote hoeveelheden tekst kan verwerken en begrijpen. VLM staat voor ‘Visual Language Model’, een systeem dat visuele informatie kan interpreteren en integreren met taalbegrip.

Hoe zorgt Google voor de veiligheid van de robots?
Naast de Robotgrondwet zijn de robots geprogrammeerd om automatisch te stoppen als de kracht op hun gewrichten te hoog wordt. Dit voorkomt schade of gevaarlijke situaties.

Uitleg van Termen

Robotgrondwet: Een reeks veiligheidsinstructies voor robots, geïnspireerd door Asimov’s Drie Wetten van de Robotica, om veilige interactie met de omgeving te waarborgen.

DeepMind: Een dochteronderneming van Alphabet Inc. die zich richt op kunstmatige intelligentie, bekend om zijn baanbrekende werk in machine learning en AI-toepassingen.

AutoRT: Een systeem ontwikkeld door Google voor het verzamelen van trainingsdata voor robots, waardoor ze beter kunnen begrijpen en reageren op hun omgeving.

Drie Wetten van de Robotica: Een set regels bedacht door sciencefictionauteur Isaac Asimov, bedoeld om de acties van robots te beheersen en de veiligheid van mensen te waarborgen.

Met deze nieuwe ontwikkelingen zet Google een belangrijke stap naar de toekomst van veilige en efficiënte robotica in dagelijkse omgevingen.