De Hergeboorte van Steamboat Willie: De Rol van Kunstmatige Intelligentie in het Publieke Domein

Op de eerste dag van het nieuwe jaar, gaf Mike Neville Midjourney een opdracht: “Steamboat Willie getekend in een vintage Disney-stijl, zwart en wit. Hij druipt overal van witte gel.” De afbeelding die de AI-beeldgenerator produceerde was, op zijn zachtst gezegd, ongebruikelijk. Het leek er sterk op dat Mickey Mouse was overgoten met een substantie die sterk leek op ejaculaat.

Elk jaar komen er in de Verenigde Staten een aantal culturele werken in het publieke domein. Wanneer het auteursrecht vervalt op bijzonder geliefde personages, raken mensen enthousiast. Dit jaar was een bijzonder verwacht jaar. Een vroege versie van Mickey Mouse, in de volksmond bekend als Steamboat Willie, kwam in 2024 in het publieke domein na bijna een eeuw van strikt gehandhaafde auteursrechtelijke bescherming.

Binnen enkele dagen was er een explosie van zelfgemaakte Steamboat Willie-kunst op het internet, waaronder een horrorfilmtrailer, een meme-munt en natuurlijk een overvloed aan door AI gegenereerde Willies. Sommige zijn geschikt voor alle leeftijden. Anderen, zoals “Creamboat Willie”, zijn dat beslist niet. (Willie die drugs gebruikt is een ander populair thema.)

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is het publieke domein?
Het publieke domein verwijst naar creatieve materialen die niet beschermd zijn door intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht, handelsmerk of patent. Deze werken kunnen vrij worden gebruikt door iedereen.

Wat is Steamboat Willie?
Steamboat Willie is een vroege versie van het personage Mickey Mouse, gecreëerd door Walt Disney. Het is een van de eerste geluidscartoons en markeert de eerste verschijning van Mickey en Minnie Mouse.

Wat is een AI-beeldgenerator?
Een AI-beeldgenerator is een programma dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om afbeeldingen te genereren. Deze kunnen variëren van eenvoudige patronen tot complexe afbeeldingen zoals portretten of landschappen.

Wat betekent het als een werk in het publieke domein komt?
Wanneer een werk in het publieke domein komt, betekent dit dat het auteursrecht is verlopen en dat het werk vrij kan worden gebruikt, gekopieerd, aangepast of op andere manieren gereproduceerd door iedereen zonder toestemming of betaling aan de oorspronkelijke auteur.

Wat is een meme-munt?
Een meme-munt is een type cryptocurrency, vaak gemaakt als een grap of om een bepaald internetfenomeen of meme te vieren. Ze hebben echter echte waarde en kunnen worden verhandeld op cryptocurrency-markten.