Wat doet Apple op het gebied van AI?

Apple, een bedrijf dat bijna synoniem is met technologische innovatie, zet grote stappen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf investeert miljoenen dollars per dag in de ontwikkeling van AI, met verschillende teams die werken aan diverse AI-modellen, waaronder beeldgeneratie en multimodale modellen die zowel tekst als visuele gegevens kunnen verwerken2.

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is Apple’s onderzoek naar het efficiënt uitvoeren van grote taalmodellen (LLMs) op apparaten met beperkt geheugen. Dit kan complexe AI-toepassingen mogelijk maken op apparaten zoals de iPhone3. Deze aanpak, die afwijkt van het gebruik van cloudgebaseerde AI-services, benadrukt Apple’s nadruk op gebruikersprivacy, aangezien AI-verwerking op persoonlijke apparaten de gegevensbeveiliging potentieel kan verbeteren4.

Apple’s onderzoekers hebben ook nieuwe technieken geïntroduceerd om fotorealistische 3D-avatars te creëren uit video, wat kan leiden tot meer meeslepende visuele ervaringen5. Deze ontwikkelingen kunnen de manier waarop we technologie ervaren aanzienlijk veranderen, met meer geavanceerde en gepersonaliseerde AI-functies die direct op onze apparaten draaien.

Veelgestelde Vragen

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

Kunstmatige intelligentie (AI) is een tak van de informatica die zich bezighoudt met het creëren van systemen die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Dit kan variëren van spraakherkenning en besluitvorming tot visuele perceptie.

Wat zijn grote taalmodellen (LLMs)?

Grote taalmodellen (LLMs) zijn AI-modellen die zijn getraind om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Ze kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan taken, zoals het beantwoorden van vragen, het schrijven van teksten en het vertalen van talen.

Wat is een multimodaal model?

Een multimodaal model is een type AI-model dat meerdere soorten gegevens kan verwerken, zoals tekst en visuele gegevens. Dit maakt het mogelijk om complexere taken uit te voeren, zoals het begrijpen van de context van een afbeelding op basis van de bijbehorende tekst.

Wat betekent het om AI op een apparaat te draaien?

Het draaien van AI op een apparaat betekent dat de AI-verwerking plaatsvindt op het apparaat zelf, in plaats van op een externe server of in de cloud. Dit kan voordelen hebben op het gebied van snelheid, privacy en de mogelijkheid om offline te werken.

Verklarende Woordenlijst

  • Kunstmatige Intelligentie (AI): Technologie die is ontworpen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals het begrijpen van natuurlijke taal of het herkennen van patronen.
  • Grote Taalmodellen (LLMs): AI-modellen die zijn getraind om menselijke taal te begrijpen en te genereren.
  • Multimodaal Model: Een AI-model dat meerdere soorten gegevens kan verwerken, zoals tekst en visuele gegevens.
  • Apparaatgebaseerde AI: AI-verwerking die plaatsvindt op het apparaat zelf, in plaats van op een externe server of in de cloud.