Meta en Microsoft kiezen voor AMD’s nieuwe AI-chip als alternatief voor Nvidia

Meta en Microsoft hebben aangekondigd dat ze AMD’s nieuwe AI-chip, de Instinct MI300X, zullen aanschaffen als alternatief voor Nvidia’s AI-chips. Deze aankondiging is een belangrijke ontwikkeling in de AI-chipmarkt, die naar verwachting de komende vier jaar zal groeien tot een markt van $400 miljard. AMD’s CEO, Lisa Su, heeft aangegeven dat AMD niet per se Nvidia hoeft te verslaan om succesvol te zijn in deze markt.

De opkomst van AMD’s AI-chip

AMD’s nieuwe AI-chip, de Instinct MI300X, is een krachtige concurrent voor Nvidia’s AI-chips. De chip is ontworpen om de kosten voor het ontwikkelen van AI-modellen te verlagen en concurrentiedruk uit te oefenen op Nvidia’s groeiende AI-chipverkoop. De chip zal naar verwachting begin volgend jaar worden verzonden.

De impact op Nvidia

Nvidia heeft lange tijd de AI-chipmarkt gedomineerd, maar de aankondiging van Meta en Microsoft om AMD’s nieuwe AI-chip te kopen, kan deze dominantie uitdagen. Hoewel Nvidia nog steeds een sterke speler is, toont deze ontwikkeling aan dat er ruimte is voor concurrentie in de markt.

Veelgestelde vragen

Wat is een AI-chip?

Een AI-chip is een soort microprocessor die speciaal is ontworpen om taken uit te voeren die verband houden met kunstmatige intelligentie, zoals machine learning en deep learning.

Wie zijn Meta en Microsoft?

Meta, voorheen bekend als Facebook, is een Amerikaans technologiebedrijf dat bekend staat om zijn sociale netwerksite. Microsoft is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, bekend om zijn softwareproducten zoals Windows en Office.

Wat is Nvidia?

Nvidia is een Amerikaans technologiebedrijf dat bekend staat om zijn grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en AI-chips.

Wat is het belang van deze aankondiging?

Deze aankondiging is belangrijk omdat het aantoont dat er ruimte is voor concurrentie in de AI-chipmarkt. Het toont ook aan dat grote technologiebedrijven zoals Meta en Microsoft bereid zijn om alternatieven voor Nvidia’s chips te overwegen.

Verklarende woordenlijst

AI-chip: Een soort microprocessor die speciaal is ontworpen om taken uit te voeren die verband houden met kunstmatige intelligentie.

Nvidia: Een Amerikaans technologiebedrijf dat bekend staat om zijn grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en AI-chips.

AMD: Advanced Micro Devices (AMD) is een Amerikaans bedrijf dat halfgeleiders ontwikkelt voor computers.

Meta: Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Facebook. Het is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld.

Microsoft: Een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, bekend om zijn softwareproducten zoals Windows en Office.