China’s Gedurfde Visie: Massaproductie van Geavanceerde Humanoid Robots Tegen 2025

China heeft onlangs zijn ambitieuze plannen onthuld om tegen 2025 geavanceerde humanoid robots in massa te produceren. Volgens het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) van het land, zullen deze robots de wereld “hervormen” en net zo “ontwrichtend” zijn als smartphones134.

De Blauwdruk

In een gedetailleerde blauwdruk die vorige week werd gepubliceerd, stelde het MIIT dat de robots tegen 2025 een “geavanceerd niveau” zouden hebben bereikt en in massa geproduceerd zouden worden13. Hoewel veel details nog moeten worden onthuld, sprak China over de “ontwrichtende” kracht van zijn robots. “Ze worden verwacht ontwrichtende producten te worden na computers, smartphones en nieuwe energievoertuigen,” voegde een vertaling van het document toe13.

De Rol van Bedrijven

Chinese bedrijven lijken al te helpen bij het realiseren van de robotambities van het land. Zo heeft de Chinese startup Fourier Intelligence aangekondigd dat het tegen het einde van dit jaar zal beginnen met de massaproductie van zijn GR-1 humanoid robot1. Het in Shanghai gevestigde bedrijf vertelde dat het in 2024 duizenden robots wil leveren die vijf kilometer per uur kunnen bewegen en 50 kilogram kunnen dragen1.

Wereldwijde Inspanningen

Het is niet alleen China dat streeft naar massaproductie van humanoid robots. In de Verenigde Staten opent Agility Robotics later dit jaar een robotfabriek in Oregon, waar het van plan is honderden van zijn tweebenige robots te bouwen die menselijke bewegingen zoals lopen, hurken en pakketten dragen kunnen nabootsen1. Zelfs Tesla ontwikkelt zijn eigen humanoid robots genaamd Optimus, of Tesla Bot, zoals Elon Musk in 2021 onthulde1.

Veelgestelde Vragen

Wat is een humanoid robot?
Een humanoid robot is een robot die is ontworpen om het menselijk lichaam na te bootsen, met een ‘lichaam’ dat lijkt op dat van een mens, inclusief twee armen, twee benen en een hoofd. Ze zijn ontworpen om taken uit te voeren in omgevingen die zijn ontworpen voor mensen.

Wat betekent “ontwrichtend” in deze context?
In deze context betekent “ontwrichtend” dat de technologie de potentie heeft om bestaande markten en industrieën te verstoren of te transformeren, net zoals smartphones dat deden met communicatie en informatie.

Wat is het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT)?
Het MIIT is een overheidsinstantie in China die verantwoordelijk is voor de regulering en ontwikkeling van de post-, internet-, draadloze, uitzend-, communicatie-, productie- en informatietechnologie-industrieën in het land.

Verklarende Woordenlijst

Humanoid Robot: Een robot die is ontworpen om het menselijk lichaam na te bootsen, met een ‘lichaam’ dat lijkt op dat van een mens, inclusief twee armen, twee benen en een hoofd.

Ontwrichtend: Een term die wordt gebruikt om technologieën of innovaties te beschrijven die bestaande markten en industrieën verstoren of transformeren.

Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT): Een overheidsinstantie in China die verantwoordelijk is voor de regulering en ontwikkeling van de post-, internet-, draadloze, uitzend-, communicatie-, productie- en informatietechnologie-industrieën in het land.