Waar is de eerste robot gemaakt?

De geschiedenis van robots gaat terug tot de oudheid, maar de eerste moderne, digitaal programmeerbare robot werd uitgevonden door George Devol in 19543. Deze robot, bijgenaamd “Unimate”, legde de basis voor de moderne robotica-industrie3. Devol verkocht de eerste Unimate aan General Motors in 1960, en deze werd in 1961 geïnstalleerd in een fabriek in Trenton, New Jersey, om hete stukken metaal uit een spuitgietmachine te tillen en te stapelen3.

Eerdere pogingen tot het creëren van robots

Vóór de uitvinding van de Unimate waren er al enkele pogingen om robots te creëren. In 1928 werd een van de eerste humanoïde robots tentoongesteld op de jaarlijkse tentoonstelling van de Model Engineers Society in Londen1. Deze robot, genaamd Eric en uitgevonden door W.H. Richards, bestond uit een aluminium harnas met elf elektromagneten en een motor die werd aangedreven door een 12-volt stroombron1. Eric kon zijn handen en hoofd bewegen en kon worden bediend met een afstandsbediening of spraakbesturing1.

Verdere ontwikkelingen in de robotica

Na de uitvinding van de Unimate werden er nog meer geavanceerde robots ontwikkeld. In 1970 bouwde het Stanford Research Institute (nu SRI International) de eerste mobiele robot die in staat was om te redeneren over zijn omgeving, genaamd Shakey1. Shakey combineerde meerdere sensorinvoer, waaronder tv-camera’s, laser-afstandsmeters en “bump-sensoren” om te navigeren1.

In 2000 creëerde Honda ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility), een humanoïde robot die in staat was om te communiceren met mensen, gezichten, omgevingen, stemmen en houdingen te herkennen en te interageren met zijn omgeving2. ASIMO wordt tentoongesteld in het Miraikan-museum in Tokio, Japan2.

Conclusie

De eerste robot, zoals we die tegenwoordig kennen, werd gemaakt door George Devol in 1954 en stond bekend als de Unimate3. Sindsdien zijn er talloze ontwikkelingen geweest in de robotica, met als hoogtepunt de creatie van geavanceerde humanoïde robots zoals Honda’s ASIMO2.