Filippijnse militairen verboden om kunstmatige intelligentie-apps te gebruiken vanwege veiligheidsrisico’s

Het Filippijnse ministerie van Defensie heeft alle defensiepersoneel en de 163.000 leden tellende militaire macht opgedragen om te stoppen met het gebruik van digitale applicaties die kunstmatige intelligentie gebruiken om persoonlijke portretten te genereren, omdat deze veiligheidsrisico’s kunnen opleveren. Defensieminister Gilberto Teodoro Jr. gaf het bevel in een memorandum van 14 oktober1.

De Filippijnse strijdkrachten werken al jaren aan het verzwakken van decennia-oude communistische en moslimopstanden en het verdedigen van territoriale belangen in de betwiste Zuid-Chinese Zee. Het ministerie van Nationale Defensie bevestigde vrijdag de echtheid van de memo, die de afgelopen dagen online circuleerde, maar gaf geen andere details, waaronder wat Teodoro ertoe bracht het verbod uit te vaardigen1.

Teodoro waarschuwde specifiek tegen het gebruik van een digitale app die gebruikers vereist om minstens 10 foto’s in te dienen. Hij beval al het defensie- en militair personeel “om te stoppen met het gebruik van AI-fotogenerator-applicaties en waakzaamheid te betrachten bij het delen van informatie online” en zei dat hun acties moeten voldoen aan de waarden en beleidslijnen van het Filippijnse ministerie van Defensie1.