AI: De Game-Changer voor de Restaurantindustrie

Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) is nu aanwezig in de restaurantindustrie, en dat zou grote veranderingen kunnen betekenen in de bedrijfsvoering en de klantervaring. Eerder deze maand kondigde Domino’s aan dat het een partnerschap is aangegaan met Microsoft om de geavanceerde AI te gebruiken om de bereiding van pizza’s te stroomlijnen, te helpen bij kwaliteitscontrole, voorraadbeheer en het bestelproces te vereenvoudigen1.

Naarmate meer grote fastfoodketens snel werken om AI te adopteren, rijst de vraag wat dit betekent voor de toekomst van restaurants. Bhavin Asher, de oprichter en CTO van GRUBBRR, een bedrijf dat zelfbestellende technologieën aan restaurants levert, zegt dat AI de industrie zal revolutioneren. Asher vertelde FOX Business dat AI uiteindelijk geïntegreerd zal worden in alle restaurantoperaties, een cruciale rol zal spelen aan de voorkant van het huis door het bestellen en betalen efficiënter te maken1.

In de achterkant van het huis kan AI worden gebruikt om nauwkeurige voorspellingen te doen, voedselverspilling aan te pakken door gebruikspatronen te voorspellen en zelfs het beheer en de planning van medewerkers te stroomlijnen1. Klanten kunnen merkbare veranderingen verwachten in de bestelprocessen bij restaurants die AI in hun systemen integreren. Asher zei dat “AI een game-changer kan zijn in het begrijpen van klantvoorkeuren, dieetbeperkingen en bestelgewoonten”1.

Hij legde uit dat de technologie kan worden gebruikt om de ervaring te personaliseren door gerechten aan te bevelen op basis van eerdere keuzes van een klant, dieetvoorkeuren of huidige trends. Bovendien zal de introductie van Voice AI Ordering ook de manier waarop klanten met systemen omgaan herdefiniëren door hen een handsfree bestelproces te bieden1.

Het optimaliseren van operaties door middel van AI kan ook de wachttijden drastisch verminderen. “Door AI kunnen we de eb en vloed van de klantvraag anticiperen,” legde Asher uit. “Bijvoorbeeld, als de gegevens suggereren dat er altijd een piek van klanten is rond een bepaalde tijd, kan de personeelsbezetting dienovereenkomstig worden aangepast om aan die vraag te voldoen. Dit betekent niet alleen een snellere service, maar ook tevredener klanten en een beter gebruik van de middelen”1.

Net als vrijwel elke industrie op dit moment, heeft de restaurantbranche te maken met een tekort aan werknemers. Asher zei dat de opkomst van AI ongetwijfeld invloed zal hebben op de arbeidsmarkt in de restaurantbranche, maar hij zei dat de verandering moet worden gezien als een herallocatie in plaats van een vervanging van werknemers1.

“Terwijl de vooruitgang van AI onmiskenbaar indrukwekkend is, moeten we begrijpen dat het niet klaar is om menselijke werknemers volledig te vervangen,” zei hij, eraan toevoegend dat “het creëren van die gastvrije, comfortabele sfeer in een restaurant iets is dat machines niet kunnen repliceren”1.

“Samengevat, hoewel AI een steeds prominentere rol zal spelen in de bedrijfsvoering van restaurants, betekent dit niet het einde van menselijke betrokkenheid,” zei Asher. “In plaats daarvan betekent het een evolutie, een partnerschap tussen technologie en menselijke vaardigheden, waarbij elk het andere versterkt”1.