Toonaangevende Wetenschappers Geselecteerd om Kunstmatige Intelligentie in Griekenland te Bevorderen

Enkele van de beste breinen op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn door Griekenland geselecteerd om het landelijke adviescomité te vormen om het land voor te bereiden op verdere technologische vooruitgang. Volgens een persbericht van het kantoor van premier Kyriakos Mitsotakis op donderdag, wordt het comité opgericht na een besluit van de premier. “De geometrische vooruitgang van Kunstmatige Intelligentie maakt het noodzakelijk om een Adviescomité onder de premier op te zetten, met als hoofddoel het land voor te bereiden op de ontwikkelingen die allerlei soorten toepassingen van deze technologie zullen brengen, in de richting van participatieve veerkracht, concurrentievermogen, duurzame ontwikkeling en welvaart,” zei de aankondiging1.

Het comité zal op bewijs gebaseerd advies en voorstellen geven over hoe Griekenland de vele mogelijkheden en kansen die voortvloeien uit het gebruik van IT kan benutten. Verder zal worden bepaald hoe “een samenhangend kader van bescherming” kan worden opgezet. De gebieden waarop Griekenland zich zal concentreren zijn de economie en samenleving, productiviteit, innovatie, infrastructuur, effecten van de klimaatcrisis, menselijke hulpbronnen en sociale cohesie, het creëren van kwaliteitsbanen, de verdediging van de nationale digitale soevereiniteit, en de verbetering van de werking van de staat1.

De leden van het Comité voor Kunstmatige Intelligentie in Griekenland zijn onder andere Constantinos Daskalakis, de Avanessians Professor of Electrical Engineering and Computer Science aan het MIT, Kimon Drakopoulos, de Robert R. Dockson Associate Professor in Business Administration aan de Data Sciences and Operations department aan de USC Marshall School of Business, en Ioannis Pittas, een Ph.D. Electrical Engineer en professor aan de afdeling Computerwetenschappen aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki (AUTh). Hun onderzoeksinteresses omvatten kunstmatige intelligentie, autonome systemen, computervisie, machine learning, intelligent digitaal media, en mensgerichte computing1.