Het Beschermen van Kindergezichten tegen KI: Een Noodzaak of Overdreven Voorzichtigheid?

In de afgelopen twee decennia hebben ouders zich steeds meer zorgen gemaakt over wat ze online over hun kinderen delen. Nieuwe krachtige technologieën hebben deze zorgen verder versterkt1. Een van de meest voorkomende zorgen is de vraag of het mogelijk is om het gezicht van een kind te verbergen voor kunstmatige intelligentie (KI). Dit is een complexe kwestie die zowel ethische als technische aspecten omvat.

Het verbergen van het gezicht van een kind op sociale media is niet alleen essentieel voor hun veiligheid, maar ook voor hun gevoel van autonomie naarmate ze ouder worden3. Veiligheidsrisico’s omvatten het blootstellen van kinderen aan mogelijke identiteitsdiefstal en gezichtsherkenningstechnologie. Kunstmatige intelligentie kan nu foto’s van iemand als baby gebruiken om ze te identificeren als ze ouder zijn3. Daarom kiezen veel ouders, waaronder beroemdheden zoals Mark Zuckerberg, ervoor om de gezichten van hun kinderen te bedekken met emoji’s of ze op een andere manier te verbergen32.

Het is echter niet alleen de opkomst van KI die reden tot bezorgdheid geeft. Experts waarschuwen ook dat andere sociale media gebruikers een gevaar kunnen vormen. Het plaatsen van afbeeldingen online is niet zonder risico. Het verhoogt de kans op zaken als pesten en stalking of, hoewel zeldzaam, zelfs roofdieren3. Daarom roepen sommigen, zoals Leah Plunkett, auteur van “Sharenthood” en een advocaat wiens werk zich richt op de privacyrechten van kinderen en gezinnen, sociale media bedrijven op om extra stappen te nemen om kinderen te beschermen wanneer ouders dat niet doen, zoals het automatisch vervagen van hun gezichten in foto’s3.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het verbergen van het gezicht van een kind op sociale media slechts één stap is in het beschermen van hen online. Volgens Finney helpt het de privacy van het kind te beschermen, maar er is software beschikbaar die beweert emoji’s uit foto’s te kunnen verwijderen2. Bovendien zijn sommige entiteiten geïnteresseerd in meer dan alleen de gezichten van kinderen. “De andere informatie op de foto, zoals waar ze waren of met wie ze waren, kan op een slechte manier worden gebruikt als die informatie in verkeerde handen komt,” voegt Finney toe2. Daarom adviseert hij ouders om naast het gebruik van een emoji, watermerken aan foto’s toe te voegen om te helpen bijhouden waar een afbeelding van een kind wordt gebruikt2.

Het is duidelijk dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag of je het gezicht van een kind moet verbergen voor KI. Het is een persoonlijke beslissing die elke ouder voor zichzelf moet nemen, rekening houdend met de mogelijke risico’s en voordelen. Het is echter essentieel dat ouders zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van het delen van foto’s van hun kinderen online en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om hun privacy en veiligheid te waarborgen.