De race naar het ‘gouden ei’ van technologie: het iPhone-tijdperk van AI

Technologiebedrijven proberen te profiteren van de AI-hype door AI-gerichte apparaten te bouwen. Sommige technologieleiders zien deze gadgets als de iPhone van het AI-tijdperk, een manier om de hardware te bezitten waarmee we met AI communiceren. Een echte opvolger van de iPhone zou het “gouden ei” van de technologie kunnen zijn, maar eerdere pogingen zijn mislukt1.

Nieuwe golf van AI-aangedreven technologiehardware

Bereid je voor op een nieuwe golf van AI-aangedreven technologiehardware. Deze geavanceerde gadgets zullen er niet uitzien als de dunne glazen rechthoeken waaraan we gewend zijn geraakt tijdens het smartphone-tijdperk – ze zullen gedurfde nieuwe vormen aannemen terwijl technologiebedrijven experimenteren met nieuwe manieren om met AI te communiceren1.

Samenwerking tussen Jony Ive en OpenAI

Het is zelfs gemeld dat Jony Ive, de voormalige ontwerpchef van Apple die het ontwerp van de iPhone leidde, en OpenAI CEO Sam Altman samen een speciaal AI-hardwareapparaat bouwen met “een nieuwe vormfactor, niet beperkt door het rechthoekige scherm”3. Topnamen trekken ook topfinanciering aan. Softbank CEO Masayoshi Son overweegt naar verluidt $1 miljard in het project te steken1.

Uitdagingen en scepsis

Hoewel sommige technologie-experts geloven dat AI-aangedreven persoonlijke apparaten de technologie kunnen zijn die de iPhone opvolgt om het nieuwe standaard computerapparaat in ons dagelijks leven te worden1, zijn anderen sceptischer over de vraag of AI-apparaten ooit zo populair en revolutionair kunnen zijn als de iPhone. Thomas Haigh, een professor aan de University of Wisconsin-Milwaukee die onderzoek doet naar de geschiedenis van technologie, betoogt dat AI meer een “merk dan iets anders” is en dat iPhone-gebruikers misschien blijven vasthouden aan het reeds gevestigde apparaat terwijl Apple nieuwe iteraties van de iPhone met AI-functies ontwikkelt1.

Toekomstige ontwikkelingen

Ondanks de uitdagingen en scepsis blijven technologiebedrijven investeren in AI-hardware en -software. Het is nog onduidelijk welke vorm deze apparaten uiteindelijk zullen aannemen en of ze ooit het succes van de iPhone zullen evenaren. Wat wel duidelijk is, is dat AI een steeds grotere rol zal spelen in de technologie die we dagelijks gebruiken, en dat bedrijven zullen blijven zoeken naar manieren om deze krachtige technologie te integreren in nieuwe en innovatieve producten1.