Amazon investeert $4 miljard in AI-start-up Anthropic

Amazon zet een grote stap in de wereld van kunstmatige intelligentie met een investering van $4 miljard in de in San Francisco gevestigde AI-start-up Anthropic1. Anthropic is opgericht door voormalige OpenAI-executives Dario en Daniela Amodei en richt zich op generatieve AI-veiligheid en onderzoeksmogelijkheden. Deze investering versterkt de aanwezigheid van de online retailgigant in generatieve kunstmatige intelligentie en zijn dominantie in de cloudindustrie.

Concurrentie in de AI-sector

Amazon CEO Andy Jassy zet deze strategische zet om kleinere rivalen af te weren die zich richten op zijn cloudservice, AWS1. Microsoft investeert miljarden in ChatGPT, terwijl Google zoekopdrachten tot zijn topprioriteit heeft gemaakt. Google CEO Sundar Pichai zei tijdens het meest recente winstrapport van het bedrijf: “Ons voortdurende leiderschap in AI en onze uitmuntendheid in engineering en innovatie drijven de volgende evolutie van zoeken en verbeteren al onze diensten”1.

Groeiende investeringen in AI

Volgens een economische analyse van Goldman Sachs kan de wereldwijde investering van bedrijven in AI-technologieën tegen 2025 oplopen tot $200 miljard3. De investeringen in AI zijn de afgelopen jaren gestaag toegenomen, van bijna $3,2 miljard wereldwijd in 2013 tot ongeveer $25,5 miljard in 2017 en ongeveer $48,2 miljard in 20203. In 2021 sprong het naar $93,5 miljard voordat het vorig jaar afvlakte en naar verwachting weer zal stijgen3.

Amazon’s AI-ambities

Amazon heeft de afgelopen jaren zijn AI-capaciteiten uitgebreid, met name door de overname van bedrijven zoals het in San Diego gevestigde Harvest.ai, een data security bedrijf2. Amazon Web Services (AWS) heeft ook AI-tools ontwikkeld om kleine en middelgrote bedrijven te helpen bij het benutten van AI-technologieën7. Met de investering in Anthropic zet Amazon zijn inspanningen voort om een leidende speler te worden in de AI-industrie en zijn cloud computing-diensten verder uit te breiden.