Anguilla’s Onverwachte Digitale Schat: Miljoenen uit .ai Domeinen

Anguilla, een klein eiland in de Caribische Zee, heeft onverwacht een lucratieve bron van inkomsten ontdekt dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Dit Britse overzeese gebiedsdeel, bekend om zijn prachtige stranden en koraalriffen, genereert nu een aanzienlijk deel van zijn overheidsinkomsten uit de verkoop van .ai domeinnamen.

In de jaren ’90 kreeg Anguilla de toewijzing van de .ai domeinextensie, een beslissing die destijds weinig aandacht kreeg. Echter, met de recente explosie van AI-technologie, is de vraag naar .ai domeinen enorm gestegen. Bedrijven wereldwijd, van startups tot techgiganten, willen graag een webadres dat hun betrokkenheid bij AI weerspiegelt.

Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022, zijn de registraties van .ai domeinen verviervoudigd. Vince Cate, die verantwoordelijk is voor de domeinregistraties in Anguilla, meldde dat de inkomsten uit deze registraties nu ongeveer $3 miljoen per maand bedragen. Hij voorspelt dat dit bedrag zal verdubbelen wanneer de domeinen voor verlenging in aanmerking komen.

Deze onverwachte inkomstenstroom heeft Anguilla in staat gesteld om aanzienlijke investeringen te doen in de infrastructuur en publieke diensten. Zo zijn er fondsen toegewezen voor de uitbreiding van de luchthaven, de digitalisering van het onderwijssysteem, en de verbetering van de gezondheidszorg voor ouderen. Deze investeringen zijn van groot belang voor het eiland, dat zwaar getroffen werd door de COVID-19 pandemie en een verwoestende orkaan in 2017.

De inkomsten uit .ai domeinen vertegenwoordigen nu ongeveer een derde van het overheidsbudget van Anguilla. Dit toont aan hoe een kleine, onverwachte kans kan leiden tot grote economische voordelen. Terwijl de wereld zich verder ontwikkelt in het AI-tijdperk, blijft Anguilla profiteren van zijn digitale schat, een bewijs van de kracht van innovatie en vooruitziendheid.