19 maart 2024

Kritiek op de lockdown: ‘Niet streng genoeg’ tot ‘verlenging is buitenproportioneel’

De lockdown in Nederland geldt tot zeker 9 februari, heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt. Hoewel verschillende sectoren zich grote zorgen maken over de verlenging, zegt 72 procent van de Nederlanders de maatregelen te steunen. Maar er is ook kritiek.

Econoom Robin Fransman en huisarts André Steketee horen bij de 16 procent die de maatregelen niet vindt opwegen tegen de maatschappelijke schade die ze aanrichten. Terwijl Jaap Stronks, oprichter van Containment.nu, liever een nog strengere lockdown zou zien. Huisarts André Steketee voorziet dat de verlenging van de lockdown averechts zal werken. “De schade is groter dan het aantal levensjaren dat we nu winnen”, zegt hij. In zijn huisartsenpraktijk ziet hij dat mensen pas langskomen als de klachten ver zijn gevorderd. Vanaf het begin van de huidige lockdown pleit hij er daarom voor dat het kabinet nogmaals kijkt naar de proportionaliteit van de maatregelen.

Steketee ontkent niet dat de hoeveelheid coronapatiënten een enorme druk legt op de capaciteit in ziekenhuizen, maar hij vindt dat er meer gedaan moet worden om te voorkomen dat mensen daar terechtkomen. “Als huisartsen worden we momenteel helemaal niet in de gelegenheid gesteld om te behandelen, we kunnen alleen maar wachten tot een patiënt er zodanig slecht aan toe is dat hij moet worden opgenomen.” Sinds het begin van de lockdown is minder preventief bevolkingsonderzoek gedaan naar bijvoorbeeld borstkanker, zegt Steketee. “Terwijl we weten dat hoe eerder de ziekte wordt gesignaleerd, hoe beter er kan worden behandeld. En die mensen zien we nu niet in de praktijk.”

Ook weet hij vanuit zijn eigen huisartsenpraktijk dat er meer jongeren met zelfmoordgedachten rondlopen, dat er meer mensen opgenomen worden binnen de geestelijke gezondheidszorg en dat eenzame ouderen nog eenzamer worden. “Ik zie elke dag het leed van mensen die bij mij in de wachtkamer komen.”

Steketee wil dat er andere aanpak komt waarin risicogroepen worden beschermd, en waarin de kennis en mankracht in de eerstelijnszorg optimaal wordt ingezet. “Op dit moment voel ik me buitenspel gezet als huisarts, terwijl ik graag ingezet wil worden om te voorkomen dat mensen in het ziekenhuis terechtkomen.” Het burgerinitiatief Containment.nu van Jaap Stronks zou het liefst een strengere lockdown zien. “Er zit natuurlijk niemand te wachten op verlenging van deze halve lockdown, maar versoepelen kan ook niet. Daarom moeten we naar een korte strenge lockdown om het virus onder controle te krijgen, zodat het makkelijker beheersbaar blijft.”

Stronks vindt dat de overheid de situatie met “zwabberend beleid” uit de hand heeft laten lopen. Er moet volgens hem per direct worden gewerkt aan het ‘duurzaam’ indammen van het virus.