17 mei 2024

Menselijke hersenen als supercomputers: geavanceerde berekeningen in menselijke perceptie

Wetenschappers hebben bevestigd dat menselijke hersenen van nature bedraad zijn om geavanceerde berekeningen uit te voeren, vergelijkbaar met een krachtige computer, om de wereld te begrijpen door middel van een proces dat bekend staat als Bayesiaanse inferentie1. Deze aangeboren mogelijkheid stelt mensen in staat om de omgeving met buitengewone precisie en snelheid te interpreteren, in tegenstelling tot machines die kunnen worden verslagen door eenvoudige CAPTCHA-beveiligingsmaatregelen bij het identificeren van brandkranen in een reeks afbeeldingen1. Dr. Reuben Rideaux, de hoofdonderzoeker van de studie aan de Universiteit van Sydney’s School of Psychology, zei: “Ondanks de conceptuele aantrekkingskracht en verklarende kracht van de Bayesiaanse benadering, is het grotendeels een mysterie hoe de hersenen kansen berekenen”1.

Bayesiaanse inferentie in de hersenen

De nieuwe studie werpt licht op dit mysterie. De onderzoekers ontdekten dat de basisstructuur en verbindingen binnen ons visueel systeem in de hersenen op een zodanige manier zijn opgezet dat het Bayesiaanse inferentie kan uitvoeren op de sensorische gegevens die het ontvangt1. “Wat deze bevinding significant maakt, is de bevestiging dat …

Hersenen versus computers

Hoewel de menselijke hersenen geavanceerde berekeningen kunnen uitvoeren zoals een computer, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In tegenstelling tot computers, die informatie verwerken, kennis ophalen en herinneringen opslaan, is het menselijk brein niet gebaseerd op hetzelfde soort hardware- en softwaremodel6. In plaats daarvan is het brein een complex en dynamisch systeem dat voortdurend verandert en zich aanpast aan de omgeving6.

Toepassingen van hersen-computerinterfaces

Ondanks de verschillen tussen menselijke hersenen en computers, zijn er veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van hersen-computerinterfaces (BCI’s). BCI’s kunnen communicatie en revalidatie mogelijk maken voor mensen met motorische beperkingen, zoals volledig verlamde patiënten5. Door het gebruik van neuro-elektrische technologie, zoals elektro-encefalogrammen, kunnen BCI’s patiënten in een volledig vergrendelde toestand helpen communiceren en hun levenskwaliteit verbeteren2.